top of page

Pustý hrad

Updated: May 28, 2020


Pohľad z Horného hradu na Zvolen a Horehronie
Pohľad z Horného hradu na Zvolen a Horehronie

Ruiny Pustého hradu (alebo aj Starý Zvolenský hrad) nad mestom Zvolen je jedným z najstarších a najväčších (dokonca väčší ako Spišský hrad) hradov na Slovensku, dokonca aj v Európe. Na hrade v súčasnosti prebieha aj archeologický výskum, nálezy bronzových predmetov, mincí, keramika... a odkrylo sa aj staršie praveké opevnenie.


Je situovaný na dvoch výškových úrovniach (Horný a Dolný hrad), ktoré sú navzájom prepojené. Nachádza sa na sútoku riek Hron a Slatiny na vrchu pohoria Javorie, preto je aj výstup k nemu náročnejší.


Pustý Hrad týčiaci sa nad Zvolenom, je jeden z najväčších hradov na svete. Vedie naň viacero trás.


  1. Parkovisko pri zimnom štadióne (Pod Haputkou), odkiaľ vedie náučný chodník (modrá značka)

  2. Z Neresnice

  3. Za Zimným štadiónom je ešte jedna cesta (asfaltová). Pomocou nej sa dolinou Teplého potoka, môžete dostať autom až na hrad, ale iba s príslušným povolením


Parkovanie


My sme využili na výstup asi najznámejšiu trasu a to je trasa „Pod Haputkou“ – Pustý hrad. Pri začiatku chodníka je parkovisko, ktore jednoducho nájdete, problémom je že počas pekných dní alebo voľných dní býva toto parkovisko plné a teda autá stoja aj popri ceste. Keďže je tento hrad priamo nad Zvolenom, to množstvo ľudí a tá rušnosť tohto miesta je enormná.



Trasa


Hneď pri parkovisku je náučná tabuľa (informácie o hrade, faune a flóre). Od nej sa po drevených schodoch dostanete na cestičku, ktorá sa kľukatí cez les. Výstup na hrad je pomerne náročný a tiež zdĺhavý ( trvá tak 1- 1,5 hod). Tí, ktorí nemajú dosť síl, si môžu oddýchnuť na lavičkách, ktoré lemujú chodník. Tak isto pre tých odvážnejších sú pomedzi jednotlivé serpentíny v lese vychodené skratky ( tie sú však oveľa náročnejšie, ako klasická cesta). V upršaných dňoch vás môže prekvapiť, že lesná cesta sa zmení na šmykľavý blatistý terén. Napriek náročnosti stretnete pri výstupe na hrad veľa ľudí aj rodiny s deťmi. Žiaľ keď sme toto miesto navštívili dalo by sa povedať, že toto miesto trpí veľkým množstvom návštevníkov – viditeľný odpad popri chodníku.



Pustý hrad


Keď budete už pod dolnou časťou hradu, určite si to všimnete z lesa vychádzate na lúku. Objavujú sa prvé hradné múry a vstupná brána, ktoré lemujú Dolný hrad. Toto priestranstvo bolo cca pred 20 rokmi ešte zalesnené, dnes je udržiavané (odlesnené, vyčistené a čiastočné zrekonštruované ruiny, pokosená tráva). Najdominantnejšou časťou Dolného hradu je zrekonštruovaná kráľovská obytná veža. Tak isto je odkrytá aj západná časť múru a tiež opevnenie so vstupnou bránou, ktoré oddeľuje Dolný hrad od Horného. Keď sme sem prišli my, mysleli sme si, že toto je ten Pustý hrad a nič viac nebude. Z Dolného hradu sú pekné výhľady na Zvolen a dolinu Hrona (na sever) Slatiny (na východ).



Ďalej chodník pokračuje po skalnatom chodníku, prechádzajúcom zarastenou pláňou až na horný hrad. Tam sme si uvedomili, že hrad bol obrovský. Čas, ktorý nám trvalo prejsť z jedného konca na druhý bol povedal by som nevídaný. Samotná prechádzka po tomto hrade Vám môže trvať viac ako hodinu. Z hornej časti hradu sa Vám otvorí výhľad na Pohronie smerom na západ. Na hornom hrade zvykne fúkať, nakoľko je to otvorené priestranstvo a teda buďte na to pripravení.



Rovnako ako na Dolnom hrade aj tu sú ruiny opevnenia, palácu, terasovitých nádvorí a cisterna. Cisterna je súčasťou samostatného hradného areálu (tzv. Dončov hrad) v najsevernejšej časti Horného hradu, z ktorého sú pekné výhľady na mesto Zvolen a zvolenskú kotlinu. Na najvyššom mieste horného Pustého hradu sa nachádza komitátna veža, ktorá je v zlom statickom stave a preto je na ňu vstup zakázaný.


Zrúcaniny sú ale vo všeobecnosti obnovené a novo odhalené časti hradu sú veľmi dobre sprístupnené. Chodník lemujú aj rôzne sochy uhorských kráľov, ktorý majú istú spojitosť s hradom: Ondrej II, Belo IV, Ladislav IV. Kumánsky, Belo III., tak isto sa tu nachádza aj socha sv. Alžbety Uhorskej -Jej je zasvätený aj rímskokatolícky kostol, ktorý stojí na zvolenskom námestí. Návštevníci v areáli Horného hradu môžu vidieť repliky stredovekých zbraní: dela, baranidla a katapultu.


Mimo toho všetkého je tu veľa trávnatých plôch a teda veľa miest na sedenie a piknik. Rozloha hradu je dostatočne veľká na to aby sa ľudia na ňom rozpŕchli a aj keď sa vám po chodníku zdá, že ste na manifestácií, na hrade sa ľudia rozpŕchnu na všetky smery a dá sa tam dýchať aj v časoch korony.




Zhrnutie


Rušnosť tejto trasy sme ohodnotili najvyšším číslom 5 a obtiažnosť číslom 4. Ide o nie príliš dlhý ale miestami náročný výstup s celkovým prevýšením cca 280 metrov na 2,1km trase. Odporúčame teda aj náhradné oblečenie, ak sa spotíte. Ak sa na hrade zdržíte výlet Vám bude trvať okolo 3 hodín, ak ste rýchlejší zvládnete to aj za 2.


Odporúčania


  • aj pre rodiny s deťmi

  • potrebná je ale vhodná obuv (turistické topánky)

  • opatrnosť na vychodenom chodníku.

  • Dlhé nohavice Vám budú výhodou, nakoľko okolo chodníka je nie vždy anglický trávnik ale aj pŕhľava.

  • V otázke počasia pozor na búrky a vietor (niet úkrytu), oblačnosť vám zážitok z výletu nepokazí!

  • Nabaľte si pre istotu tekutiny a jedlo v dostatočnom množstve.

  • Odporúčame návštevu v jesennom období, kedy je príroda a les pekne sfarbený


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


234 views0 comments
bottom of page