top of page

Prielom Muráňa



Dolinou rieky Muráň, v juhovýchodnej časti Licinskej pahorkatiny, v katastrálnom území obcí Bretka a Meliata (okres Rožňava) vedie náučný chodník Prielom Muráňa. Počuli sme o ňom pred pár rokmi a bol pre nás zaujímavý najmä tým, že je v turisticky nie tak zaujímavej časti Slovenska – juhozápadne od Slovenského Krasu. Chodník bol verejnosti sprístupnený v roku 2010 a obsahuje 6 náučných tabúľ.


Chodník prechádza rovnomennou chránenou oblasťou (prírodnou pamiatkou) so 4. stupňom ochrany, hlavne kvôli pestrej faune a flóre. Zvláštnosťou tohto miesta je, že sa tu nachádza cca 15 krasových jaskýň (najdlhšia z nich má 93 metrov), ktoré vznikli erozívnou činnosťou rieky.


Neďaleko obce Meliata proti prúdu rieky Muráň, nájdeme aj prírodnú pamiatku Meliatsky profil, ktorá sa rozprestiera taktiež v jej okolí.


K prielomu Muráňa sa dostanete z troch obcí:

  • Z obce Meliata

  • Z obce Bretka (odkiaľ vedia ak náučný chodník)

  • Z obce Gemer


Prvý pokus


Pôvodne sme tento chodník chceli prejsť z obce Meliata. Odtiaľ sú to k Prielomu Muráňa 3 kilometre. Po miernych komplikáciách s parkovaním na blatistej ceste za dedinou, kde pracovali aj ťažké stroje sme to nakoniec zvládli.



Bolo tu veľa vody a blata, ale odtiaľto ďalej pokračoval chodník cez rieku na lúku na opačnej strane rieky. Keď už to vyzeralo, že vchádzame do lesa a ráz chodníka sa zmení, otvorila sa pred nami zarastená podmočená „lúka“ s 2,5m vysokou pŕhľavou. Chodník išiel priamo cez ňu. Rozhodli sme sa že lúku obídeme a na chodník sa napojíme neskôr. Keď sme boli v polovici, uvideli sme pred nami diviaky. Síce boli malé, ale pri malých sú aj veľké a to nechcete riskovať. Otočili sme sa teda a rýchlejším tempom sa vrátili k autu.



Druhý pokus



Druhý pokus teda viedol z obce Bretka. Tu to bolo o niečom inom. Najprv sme poblúdili a k náučnému chodníku sme sa dostali tzv. „dookola bližšie“ ale nakoniec sme naďabili na pekne upravený náučný chodník k prvej jaskyni a bralám nad riekou Muráň. Konkrétne šlo o drevené schody, ktoré viedli k jaskyni Peško. Táto jaskyňa sa nachádza v brale Peško.



Táto jaskyňa je priechodná, po vstupnom oblúku sa dostanete do veľkého priestoru, tu sa nachádza malá vyhliadka a lavička. Ak budete mať šťastie možno v nej uvidíte aj netopiere, ktoré tu zimujú.


Chodník pokračoval k rieke, cez most a lúku na ktorej sa pásli kravy ďalej popri rieke. Nie je nám to veľmi po srsti predierať sa pomedzi stáda hospodárskych zvierat a pastierske psy. Našťastie sa aj na ceste tam aj späť pásli v iných častiach lúky. Chodník vedie popri rieke, ktorá sa tu pekne stáča a vytvára meandre. Na konci lúky sa nachádzala ďalšia tabuľa venovaná starému vodnému mlynu (panel č. 3). Plusom je, že informačné tabule sú písané v troch jazykoch: slovenčina, angličtina a maďarčina.


Ďalej chodník pokračuje lesom, odpája sa od koryta rieky, a pokračuje až k panelu č. 4, ktorý je venovaný flóre a faune, ktoré sú charakteristické pre NP Slovenský kras. Na priestrannej lúke je potrebné odbočiť vľavo. Chodník sa vyštverá až nad strmé svahy, ktoré rieka vymyla. Na okolitých lúkach sme si nazbierali repík, bolo ho tam dostatok. Po chvíli sa cesta znova začína zvažovať späť k rieke. Tu sa nachádza 5. informačná tabuľa venovaná ďalšej jaskyni – Hutnianska jaskyňa. Časť jaskyne – vchod, je voľné prístupný, na strope sa nachádza aj malá kvapľová výzdoba. V blízkosti na nachádza premeň s pitnou vodou.



Tu ste už na konci náučného chodníka, na rázcestí „Prielom Muráňa“. Odtiaľto sa môžete vrátiť do Bretky, pokračovať do Meliaty alebo okľukou do obce Gemer. My sme to nechceli komplikovať v letnom dusnom počasí sme si to 3x neužívali.


Za lúkou s kravami a mostom cez rieku sme sa vydali cestou do dediny popri cintoríne a kúpalisku, (kde sme aj parkovali). Ak si zvolíte toto miesto cez leto, kúpalisko je ideálne na schladenie sa.


My by sme si ale druhý krát na návštevu tohto miesta vybrali radšej skorú jar alebo neskorú jeseň.


Ide o pomerne nenáročnú trasu (dlhá je 3,2 kilometra), avšak treba sledovať značenie resp. GPS, pretože značky sú zle viditeľné. Tak isto treba myslieť na vhodnú obuv a oblečenie, údolie rieky je blatisté a miestami zarastené. Pri svojej prechádzke môžete stretnúť lesné zvieratá, hlavne diviaky a srnky. Takisto odporúčame zobrať si repelent – je tu veľa doterných komárov!


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



137 views0 comments
bottom of page