top of page

Poludnica



Jeden z najkrajších a najznámejších výhľadov na Muránskej planine môžete mať zo skalnatých brál Poludnice, týčiacich sa nad dolinou Muráňa. Svoje pomenovanie dostala podľa povery, poludnice boli mýtické bytosti, ktoré mali vyháňať ľudí z polí, od statku v poobedných hodinách (kedysi ich naši predkovia pokladali poobedie za čas odpočinku a pokoja!)


Oblasť je vyhlásená za prírodnú rezerváciu so vzácnou faunou a flórou, rastie tu miestny paleoendemit svetového významu a symbol planiny - lykovec kríčkovitý muránsky.


Výhliadka sa nachádza pár minút od chaty Maretkiná, ku ktorej vedie asfaltová / lesná cesta z Veľkej Lúky na Muránskej planine. Dostať sa sem teda môžete nielen peši ale aj na bicykli.


Parkovanie

Na Veľkú Lúku sa môžete dostať z Muráňa, Muránskej Huty ale aj zo sedla Javoriny. Cesta z Muráňa je najvyužívanejšia a najrušnejšia, pretože je súčasne trasou na Muránsky hrad. Z Muránskej Huty, je to trasa najkratšia a stredna ťažká, ktorú môžete absolvovať len peši. Najľahšie to budete mať práve zo sedla Javoriny, kam sa dostanete autom od Červenej Skaly. Všetky tieto trasy ale prechádzajú cez Veľkú Lúku a preto Vám opíšeme práve túto časť trasy.



Na Veľkú Lúku sa môžete dostať aj autom, ak si vybavíte povolenie v turistickom centre v Muráni. Žiaľ vzhľadom na to, že aktuálne cesta slúži aktuálne ako obchádzková, kvôli odplaveniu cesty II/532 – Muráň Predná Hora, povolenie aktuálne nevybavíte.



VEĽKÁ LÚKA >> MARETKINÁ

Červená turistická trasa z Veľkej Lúky po chatu Maretkiná vedie najprv po asfaltovej ceste, neskôr po kvalitnej lesnej ceste. Autom sa sem nedostanete, nakoľko je to za rampou a taktiež sa nachádzame v Národnom parku Muránska Planina. Ako sme spomenuli už skôr vašimi možnosťami sú bicykel, kočiar ale aj vozík. Prístup k chate Maretkiná je bezbariérový, avšak na ceste sa nachádza šotolina.



Na začiatok Vás čaká najťažší úsek – stúpanie až po miesto, kde sa červená značka odpája od asfaltovej cesty vedúcej na Studňu na Muránskej Planine. Odtiaľ to bude už len prechádzka takmer po rovine, ktorú môžete absolvovať aj s kočiarom / vozíkom. Prechádzate pekným lesom, miestami rúbaniskom až dorazíte k chatám na Maretkinej. Pri horárni sa nachádza posedenie, poskytuje tak miesto na oddych.


Chata Maretkiná je známa aj pod názvom Gohringova chata, ktorý sám žiadal aby bol na Muránskej planine vybudovaný poľovný dom, pretože z Pustého poľa, kde bol kaštieľ pre poľovníkov to bolo ďaleko.



POLUDNICA


Tu cesta odbočuje na výhliadku na Poludnici. Na Výhliadku vás navedie smerovník (cca 600m dlhý lesný chodník, cca 5- 10 minút). Trasu od chát až k výhliadke absolvujete však len peši, ide totižto o chodník. Prechádza najprv okolo novej chaty na Maretkinej, neskôr lúkou a lesom, až prídete k strmým bralám.



Dávajte pozor, bralá sú vysoké, a nenachádzajú sa tu žiadne zábrany. TaktieŽ môže byť miesto problematické pre ľudí, ktorí sa boja výšok. Napriek tomu, si môžu výhľad užiť aj z trochu väčšej diaľky. Nechoďte až na okraj, hrozí riziko pádu, niekoľko ľudí tu už nešťastne spadlo.


Výhliadka je orientovaná na juh a naskytne sa vám z nej pohľad na okolitú prírodu, vyčnievajúce bralá, rokliny a žľaby Dolinského potoka a tiež celú dolinu rieky Muráň, masív Stolických vrchov a pri dobrej dohľadnosti až pohorie Bukk nad maďarským Miskolcom vzdialené približne 80km.



Odporúčania


Z Veľkej Lúky sa až po chatu Maretkiná dostanete bezbariérovo po ceste, takisto aj kočiarom. Dokonca na to nepotrebujete ani turistickú obuv. Tú budete potrebovať až na chodníčku od chát na Maretkinej k výhliadke Poludnica.


Maximálny pozor si dávajte na bralách výhliadky nie je zábradlie a pohyb tu, je nebezpečný. Nechodievajte blízko k okraju, dávajte pozor na deti, ak sa sem s nimi vyberiete!


Poludnica je známe miesto na Muránskej planine ale pre svoju vzdialenosť, tu okrem pekných letných dní veľa turistov nestretnete. Práve preto je toto miesto ideálne na oddych, načerpanie vnútorných síl a odporúčame ho pre tých, ktorí vyhľadávajú jedinečné nepreľudnené miesta.


Z Maretkinej môžete pokračovať ďalej k chate na Studni po červenej turistickej trase, trvá to približne hodinu!


Chaty na Maretkinej si môžete objednať aj na ubytovanie – viac info na tejto stránke.


Pozor aj na lesné zvieratá, hlavne na medvede, ktorých je planine dosť !


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


Veľká Lúka - Poludnica


Muránska Huta - Poludnica


Muráň - Poludnica


Sedlo Javorinka - Poludnica


329 views0 comments
bottom of page