top of page

Pohanské

Updated: May 28, 2020



Pohanské je miesto nad Mýtom pod Ďumbierom, ktoré je veľmi dobre dostupné autom, a vzhľadom na rušnosť ho určite neprehliadnete. Vedie odtiaľ žltá turistická značka na vrch Diel a odtiaľ po zelenej sa môžete dostať až na známu Dedečkovu chatu. Poskytuje veľmi pekné výhľady na Nízke Tatry, Muránsku planinu a Horehronie.



Je to nenáročná prechádzka, vhodná aj pre rodiny s deťmi aj v nie úplne perfektnom počasí. Lúky na Pohanskom učarovali už mnohým ľuďom preto sa na opačnej strane cesty pomaly stavajú chalupy a dokonca minulý rok aj jedna väčšia budova v ktorej si môžete zorganizovať svadbu.


Smerom na Diel nájdete veľa fotogenických „instagramových miest“, ktoré môžete využiť na novú profilovku / titulku.



V prípade priaznivých poveternostných a snehových podmienok tu bývajú upravené bežecké trasy, avšak nakoľko posledná zima bežkárom nepriala tak sme ich nestihli vyskúšať.

V infografike neuvádzame čas, vzdialenosť a prevýšenie, nakoľko tento blog nie je o celej trase ale o peknom mieste, na ktorom sa môžete zastaviť, poprechádzať sa toľko koľko budete chcieť a pritom sa pokochať výhľadmi. Teda vaša prechádzka môže trvať 10 minút ale kľudne aj 2 hodiny a môže byť ľubovoľne dlhá.


Ak idete cez Čertovicu, alebo len tak okolo Brezna, máte čas a chcete vidieť viac ako to čo vidíte spoza okien auta, určite sa zastavte a spravte si 15 min prechádzku. Obtiažnosť sme so Simi zvolili na úrovni 2, nakoľko nie je to úplná rovina ale mierny kopec a teda sa toho nemusíte báť.



Odporúčanie

Odporúčame toto miesto na krátku poobednú prechádzku, na čerstvom vzduchu, je hneď vedľa cesty a nepotrebujete na to ani turistickú obuv. Ak však ale nemáte radi miesta kde sa to hemží ľuďmi, tak to nebude vaša šálka kávy. Nakoľko idete po hrebeni, môžete sa sem vybrať aj v horšom počasí, nakoľko vždy vidíte, či sa z diaľky niečo blíži. Pozor ale na vietor, ten tu môže byť zvlášť nepríjemný.




235 views0 comments
bottom of page