top of page

Múzeum liptovskej dediny - Pribylina

Updated: Sep 21, 2020



Na Liptove, neďaleko Liptovskej Mary nájdete najmladší skanzen na Slovensku – Pribylina, alebo aj Múzeum Liptovskej dediny. Dedinka sa nachádza neďaleko Liptovského Hrádku, pod svahmi Západných Tatier a Kriváňom. Tie dotvárajú peknú scenériu a lákajú návštevníkov. Neďaleko skanzenu, začína aj známy chodník prechádzajúci Račkovou dolinou.


Parkovanie


Múzeum sa nachádza za dedinou Pribylina (okres Liptovský Mikuláš), neďaleko Podbanského, cca 16 minút od Liptovského Mikuláša. Dostanete sa sem autom, odbočka z diaľnice D1 pri Liptovskom Petri, odkiaľ po ceste 537 je to cca 5 minút na parkovisko. Parkovisko je dostatočne veľké, avšak podľa môjho názoru nepostačujúce na príval turistov počas letnej sezóny. Za parkovanie si zaplatíte 2 € na celý deň.



Múzeum


Pár metrov od parkoviska sa nachádza vstup. Za mohutnou drevenou bránou nájdete pokladňu, cenu vstupného nájdete na oficiálnej stránke: TU. Múzeum je pre návštevníkov otvorené celoročne od 9:00- 17:30 resp. 18:30 (júl-august), každú polhodinu sa tiež konajú skupinové prehliadky kaštieľa, ktorý je súčasťou expozície.

Skanzen vznikol v roku 1991, a tvoria ho domy z 13 obcí (ako Liptovská Mara, Parížovce, Sokolče, Ráztoky, Dechtáre, Paludza, Liptovská Sielnica...), ktoré boli vysídlené kvôli výstavbe Liptovskej Mary v 60.-tych rokoch minulého storočia. Výstavba skanzenu trvala viac ako 20 rokov, všetky domy, kaštieľ aj kostol boli prenesené do Pribyliny a vybudované odznova, niektoré sú iba kópiami originálnych stavieb. Nachádza sa tu dokopy 40 domov, typickej liptovskej architektúry medzi najvzácnejšie stavby patria: zemianske sídlo – Kaštieľ z Parížoviec, zemiansky dom z obce Paludza, Kostol Panny Márie (12. storočie) z Liptovskej Mary.


V goticko-renesančnom kaštieli, sa konajú hromadné prehliadky, sú spojené s výkladom sprievodcu. V jeho vnútri môžete obdivovať expozície dobového nábytku, poľovníckych trofejí, keďže sídlo slúžilo hlavne ako poľovnícky zámoček. Dalo by sa povedať, že je to taký chudobnejší Betliar ale prekvapil nás, nečakali sme podobnú stavbu v rámci skanzenu.



Kostol je sprístupnený verejnosti, môžete v ňom obdivovať typické renesančné maľby, dokonca sa tu nachádzajú aj pôvodné drevené lavice! Tie akoby prepájali kostol s okolitou prírodou. V kostole sa konajú sv. omše aj svadobné obrady.



V sedliackych zrubových domčekoch, sýpkach je celoročná expozícia, zachytávajúca život a tradície tunajších obyvateľov, ktorí sa živili hlavne poľnohospodárstvom. Súčasťou skanzenu je aj dom richtára z Liptovského Trnovca, kováčska dielňa z Liptovskej Kokavy a základná škola z Valaskej Dubovej, so zariadením – typické drevené lavice, tabuľa, klavír, katedra učiteľa a školské pomôcky...


Súčasťou expozícií nie sú len obydlia ale napríklad aj obchod a vďaka tomu sa viete lepšie vžiť do toho ako to vo svete fungovalo.



Pri niektorých domčekoch sa nachádzajú aj ohrady s domácimi zvieratami – ovce, kozy, hydina; atrakciou je chov vzácnych huculských koní, na ktorých je možnosť sa aj povoziť.

Ďalšou atrakciou od roku 2018 je Považská železnička, tá sa nachádza pár metrov nad skanzenom, my sme k nej neodvážili ísť, v areáli sa nachádzali psy, ktoré neboli nadšené z návštevníkov... Možno to bola iba náhoda... Ak sa vám podarí sa dostať ak k železnici, môžete absolvovať krátku jazdu.


Tento rok (v septembri 2020) má byť v skanzene vybudovaná aj cca 8 metrová vyhliadková veža s oddychovou zónou.

Prekvapila nás aj veľká „stodola“, ktorá je sálou, kde sa usporiadavajú rôzne kultúrne podujatia. Je veľmi pekne zrekonštruovaná. Atmosféra tu musí byť najmä počas vystúpení folklórnych súborov alebo divadelných predstavení skvelá.


Pribylina je tiež miestom diania rôznych podujatí, medzi najviac navštevované patria: v máji Ovčiarska nedeľa – Ovenálie, v júni - Detská nedeľa, august - Včelárska nedeľa, september - Deň sv. Huberta, a december - Vianoce v Liptove.

My sme sa sem vybrali v skorú jar a v tomto období treba byť pripravený na zimu a dobre sa obliecť. V kaštieli ale aj v kostole je zima. V lete naopak, vás tu čaká príjemné osvieženie.


Keď sa ocitnete v tomto skanzene cítite sa ako v inom svete – najmä vtedy ak ste tu samy, prípadne je tu málo návštevníkov – posuniete sa o niekoľko desaťročí späť a to je to pravé, čo by ste mali v takýchto skanzenoch alebo múzeách zažiť.


Odporúčania

  • Toto miesto odporúčame na krátky poznávací výlet, ktorý môžete spojiť s návštevou, či s turistikou v NP Vysoké Tatry

  • Keďže do dedinky sa viete dostať pohodlne autom, odporúčame aj návštevu s deťmi (popr. s detským kočíkom)

  • Celá návšteva aj s prehliadkou zámku Vám bude trvať niečo viac ako hodinu, avšak zdržíte sa aj dlhšie. Ak pôjdete navštíviť aj železničku, môže sa Vám pobyt v múzeu predĺžiť aj na viac ako 2 hodiny



72 views0 comments
bottom of page