top of page

LIPOVIANSKA ROZHĽADŇA

Updated: May 28, 2020


Lipovianska rozhľadňa
Lipovianska rozhľadňa

Na slovensko-maďarskej hranici nad obcou Lipovany (cca 14 km od mesta Lučenec) sa nachádza rozhľadňa. Konkrétne na vrchu Nagy-Hallgató, na okraji Lučenskej kotliny a Cerovej vrchoviny. Typické pre toto miesto sú aj tzv. lipovianske pieskovce, ktoré sú pozostatky vulkanickej aktivity a morskej fauny spred viac ako 20 milión rokov.


Parkovanie


Zaparkovali sme pár metrov za obcov Lipovany na lesnej ceste (nad kostolom pri cintoríne), po ktorej ďalej pokračuje samotný náučný chodník k rozhľadni. Miestny obyvateľ kráčajúci okolo nás upozornil na psy a aby nám niekto neukradol veci z auta. Ani jedno ani druhé sa neprihodilo.



Trasa


Tento výlet sme absolvovali v teplý neskoro-jesenný deň, keď jeden z pôžitkov – teplo bolo kompenzované oparom a nie veľmi vyhovujúcimi výhľadmi z rozhľadne. Od začiatku až do konca prechádzate po lesnej cestičke, ktorá sa vinie aj popri ďalšej zaujímavosti – Lipovianskych pieskovcoch. K nim dorazíte cca po 10-15 minútach. Tie sú vyhlásené za prírodnú pamiatku. Nachádza sa tu informačná tabuľa, ktorá informuje o ich pôvode, výskytu skamenelín lastúrnikov resp. žraločích zubov a kostí. Pozoruhodná je stavba pieskovcov, ktoré vytvárajú na svahu pieskovcové lavice alebo gule. Nájdete tu posedenie a aj miesto na opekanie.


Cesta ďalej pokračuje po zarastených bývalých lúkach až nakoniec vstupuje do lesa. Po chvíli však vyjdete na lúku, priamo pod rozhľadňu. Krátky výbeh cez lúku a ste pre rozhľadni, ktorá je na naše prekvapenie jedna z tých mohutnejších (má plošinu vo výške 15,4m a tvorcovia si dali záležať (ešte čo to vydrží). Bola postavená v roku 2013. V jej okolí sa nachádza tiež informačná tabuľa, lavičky s ohniskom a hraničné míľniky.



Podľa informácií by z tejto rozhľadne pri ideálnych podmienkach malo byť vidieť Sitno (66km), Nízke Tatry (80km), dokonca Vysoké Tatry (110km) a napríklad Pipítku nad Úhornou. My sme si v čase návštevy, však museli vystačiť s obmedzeným výhľadom po Lučenec. Výhľad na maďarskú stranu je zarastený stromami.




Odporúčania


Jedná sa o krátky nenáročný výlet, ktorý aj rodinným tempom zvládnete do 2 hodín. Trasu je možné absolvovať aj na horskom bicykli, ale v tom prípade nie ako rodinný výlet. Cesta k rozhľadni je nenáročná (objavilo sa len mierne stúpanie na konci), vhodná aj pre deti, alebo na cyklovýlet. V období dažďa je terén blatistý, čo sťažuje prístup, odporúčame preto primeranú obuv. Keďže toto miesto nie je až také rušné môžete tu stretnúť srnky, jelene a pozor aj na diviaky.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




728 views0 comments
bottom of page