top of page

Kyjatice

Updated: May 31, 2021



Jedno letné poobedie sme sa rozhodli popri presune z Revúcej do Lučenca zastaviť po ceste na nejakú rýchlejšiu „jednohubkovú“ poznávačku.

Pamätáte si ešte na hodiny dejepisu, kde ste sa učili o Dobe bronzovej a o Kyjatickej kultúre? Možno ste ani netušili, že na Slovensku, v oblasti Gemeru – Malohontu, pred takmer 700-1000 rokmi pred naším letopočtom sídlili v tejto oblasti ľudia popolnicových polí, ktorých kultúra zmenila vývoj v strednej Európe. Práve v obci Kyjatice (okres Rimavská Sobota) archeológovia objavili niekoľko pohrebísk, typických pre toto obdobie, napr. hlinené nádoby, dýky, šperky a dokonca aj bronzový poklad.


Ako sa sem dostanete...


Obec Kyjatice sa nachádza, ukrytá na okraji Slovenského Rudohoria, cca 20 km od Rimavskej Soboty a 9 km od Hnúšte. V Rimavskom Brezove sme odbočili na obec Kyjatice z cesty I/72. Po šťavnatom stúpaní z doliny Rimavy, Repnou dolinou nás čakali nové orechové sady všade vôkol cesty a obec Kyjatice. V centre dediny sme odbočili doľava na starú asfaltovú cestu a po chvíli za družstvom sme prišli k altánku a nálezisku – žiarovému pohrebisku v Kyjaticiach.


Parkovisko


Kyjatické pohrebisko


Žiarové pohrebisko sa nachádza za dedinou na vyvýšenom mieste, z ktorého budete mať pekný výhľad na okolitú prírodu. Až k pamätníku, ktorý pripomína toto miesto sa dostanete autom, alebo si spravíte prechádzku z obce. Malý archeopark tvorí niekoľko navýšených miest, pripomínajúce mohyly či zrekonštruovanú pohrebnú hranicu, priestor okolo pamätníku je upravený, udržiavaný a tráva pokosená.



Archeologický výskum na tomto mieste odkryl okolo 192 žiarových hrobov, ktoré boli typické pre túto kultúru. Keďže ľud kyjatickej kultúry sa živili hlavne poľnohospodárstvom, spracovaním bronzu a železnej rudy, sú tu vystavené aj repliky archeologických nálezov, napr. hlinené nádoby, dýky, ... (update 05/2021 - už nie sú) Podobné archeologické nálezy sa podarilo nájsť v oblasti Silickej planiny (jaskyňa Majda), v Podrečanoch a Radzovciach. O význame tohto miesta informujú aj panely náučného chodníka, ktorý začína v dedine.


Pár tabúľ, makiet nám dalo základné informácie o tom, akým významným toto miesto bolo. Žiaľ odchádzali sme trochu sklamaní. Autom sme prešli ďalej až do časti Kadlub, kam nás zaviedol starý náučný chodník ale ďalšie tabule sme už nenašli. Kvalita cesty bola miestami katastrofálna a mali sme čo robiť aby sme nechytali podvozok.



Krásny výhľady aspoň trochu zacelili naše sklamanie, ale myslíme si, že takáto jedinečná vec akou je žiarové pohrebisko v Kyjaticiach by si zaslúžilo lepšiu starostlivosť, propagáciu a koniec koncov aj turistov, či už tých, ktorý prídu na aute, na bicykli, keďže kraj v okolí je pre bicykle ako stvorený alebo tých ktorý prechádzajú neďaleko známou magistrálou spájajúcou Fiľakovský hrad a Hrad Muráň – Cestou Márie Széchy! Navštíviť môžete aj neďaleký Teplý vrch, rozhľadňu Maginhrad alebo hrad Drieňok.


Iné zaujímavosti


Dedinka je tiež známa aj výrobou regionálneho produktu - kyjatické hračky, ktoré majú takmer 150-ročnú tradíciu. Ide o jedinečné hračky (typickým je napr. koník či kohútik na podložke s kolieskami, kolíska, ježko, sliepočka...) z bukového dreva, ozdobené tradičnými ornamentmi, ktoré sú farbené prírodnými farbivami napr. z kôry divých sliviek a trniek.


Takisto tu nájdete aj evanjelický kostolík (predtým kostol sv. Cecílie), goticko-románska stavba z 13. resp. 14. storočia. Zaujímavá je hlavne vnútorná výzdoba, fresky s kresťanskými výjavmi napr. apoštolov, svätcov či rôzne výjavy zo života Krista. V kostole sa dokonca konajú bohoslužby a tiež si môžete dohodnúť návštevu (kontakt tu). My sme ho síce nenavštívili ale chystáme sa!




129 views0 comments
bottom of page