top of page

Hrad Divín

Updated: May 28, 2020



Nad obcou Divín (okres Lučenec) sa vypína zrúcanina hradu Divín. Kedysi významná protiturecká pevnosť, ktorá bola vypálená je dnes čiastočne zrekonštruovaná a práce stále napredujú...


Pod zrúcaninou sa nachádza cintorín, na ktorom sú pochované významné rodiny a kaplnka sv. Anny z 18. storočia, ktorá bola postavené z ruín hradu a má jeden 15-kilogramový zvon. Každoročne, sa tu na sviatok svätej Anny sa pod hradom koná aj sv. omša a slávnosti. V obci sa tiež nachádza zrekonštruovaný Zichyho kaštieľ, ktorý slúži ako múzeum histórie obce.



Parkovanie


Keďže je hrad Divín, podobne ako Hájnačka alebo Soví Hrad z našich blogov prakticky v strede dediny, je veľmi ľahko dostupný. Parkovať môžete na parkovisku pod hradom alebo na Hradnej ulici, na parkovisku, ktoré je priamo vedľa cesty na Kalváriu.



Trasa


To už naznačuje, že jedna z ciest, ktoré na hrad vedú ide aj po upravenej asfaltovej ceste. Druhá trasa ide po lesnom chodníčku popri spomínanej vinárni a ide o typickú krátku vychádzku lesom, ktorá pôsobí veľmi príjemným dojmom ale v takých balerínkach je menej schodnou. Počas dažďa je táto trasa klzká a odporúčame využiť druhú – spevnenú trasu. Za cca 10 minút sa dostanete k priestrannej lúke a cintorínu, odtiaľ to je len kus k hradnej bráne. Hrad obkolesujú borovice, s ich príznačnou vôňou.


Pri vstupe sa nachádza informačná tabuľa – história, panovníci a info ohľadom rekonštrukcie hradu.



Hrad Divín


Hrad bol pôvodne rozdelený na horný hrad (najstaršia časť) a dolný hrad s príslušnými nádvoriami a hospodárskymi budovami. Takisto sa tu nachádzajú aj zásobárne vody – cisterny. Ruiny hradných múrov, sa pravidelne zalamujú podľa nerovnosti terénu, tak isto tu nenájdete žiadne ochranné bašty či iné výstupky. Zaujímavosťou je, že na hrade sa nachádza aj jaskyňa (slúžila ako sklad, našli sa tu kamenné nádoby z 15. storočia), pivnice a väzenie, ktoré sú voľne dostupné. Ako mnohé hrady v súčasnosti, aj hrad Divín, prechádza obnovou. Do týchto pivníc sa preto nedostanete.


Z hradu je krásny výhľad práve na okolie a najmä vodnú nádrž Ružiná, ktorá je však aktuálne vypustená


Divín ako taký ma dosť veľa ponúk pre turistov, okrem hradu je tu galéria, Zichyho kaštieľ v ktorom je múzeum a spomínaná Ružiná. Práve vďaka tejto koncentrácií atrakcií a zaujímavých miest si môžete výlet na hrad spojiť práve s ich návštevou. Všetko máte po ruke a prakticky na kope.




Zhrnutie


Keďže je hrad veľmi ľahko dostupný, musíte počítať s tým, že je aj primerane navštevovaný. Celú prechádzku a prehliadku zvládnete cca za polhodinku. Ľudia sa tu dlho nezdržia a rýchlo sa vystriedajú preto rušnosť hodnotíme ako strednú – 3. Obtiažnosť je nízka nakoľko ide o 5-10 minútový výstup s minimálnym prevýšením do 50m. Ako väčšinu hradov, odporúčame pre rodiny s deťmi a takisto odporúčame aj návštevu v premenlivom alebo nie príliš dobrom počasí – pred dažďom sa schováte aj priamo na hrade!


Vďaka orientácií hradu a dopadu svetla odporúčame skôr poobednú návštevu. Vďaka pôsobivým výhľadom je toto miesto vyhľadávané na svadobné fotenie ale aj bežné instagramové foto.


Prebiehajúcu rekonštrukciu na hrade je veľmi dobre vidieť. S ňou je však spojený aj pocit toho, že sa cítite akoby sa hrad pomaly staval a teda vchádzate na čiastočné stavenisko. Práve z tohto dôvodu je vstup na hrad na vlastnú zodpovednosť a neodporúča sa chodiť mimo chodníkov a vstupovať na murivo. Takisto sú tu aj chodníčky, ktoré nie sú veľmi bezpečné, a končia sa priekopou.




V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



111 views0 comments
bottom of page