top of page

Hrad ČABRAĎ



Jeden z našich ďalších tipov na prechádzku na juhu stredného Slovenska je Hrad Čabraď. Jeho ruiny sú ukryté uprostred Krupinskej planiny. Hrad sa pôvodne volal Likava, podľa rieky, ktorá preteká popod hrad. Kedysi táto perla Hontu strážila cesty k banským mestám, od Šiah až k Banskej Štiavnice, slúžil tiež ako protiturecká pevnosť. V 19. storočí bol vypálený a odvtedy chátra. Jeho zašlú slávu sa snaží obnovovať Združenie Rondel, ktoré niekoľkokrát do roka organizuje brigády aj pre verejnosť.


Parkovanie


Na hrad vedie niekoľko ciest, my sme sa sem vybrali z južnej strany od cesty I/75. Medzi Veľkým Krtíšom a Plášťovcami resp. Dudincami, tesne za odbočkou na Hrušov je smerník Cerina. Tu sa nachádza odbočka na lesnú cestu, na ktorej sa pred vstupom do lesa nachádza rampa a smerník.


Miesto na parkovanie nie je nijako označené, parkuje sa na lúke.



Trasa k hradu


Odtiaľto sme pokračovali po modrej značke, ktorá zo začiatku (na naše prekvapenie) prechádzala po novej asfaltovej ceste, neskôr (asi v polovici) prechádza na cestu lesnú a posledná časť vedie len po lesnom chodníku.



Práve táto asfaltová cesta, robí toto miesto zaujímavým aj pre prechádzky s kočiarom, prípadne pre prechádzky bez prekážok – ako som spomínal táto cesta nevedie až k hradu a teda len časť z nej sa dá absolvovať takýmto spôsobom ale je to prechádzka veľmi peknou prírodou.


Zaujímavým pre nás bolo to, že vždy, keď sa chcete dostať na nejaký hrad musí sa niekam vyštverať. Čabraď je iný. Práve od Ceriny turistická značka neustále klesala a teda k hradu sme museli zostúpiť namiesto toho aby sme niekam vystupovali a cesta späť bola tou "náročnejšou".


Bola pokročilá jeseň a v okolitých lesoch bolo neustále počuť ručiace jelene. Lúky okolo ktorých cesta spočiatku prechádza boli doslova posiate bedľami, ktorým sme neodolali a pár sme ich nazbierali.


Cestou natrafíte aj na miesto, kde sa počas druhej svetovej vojny ukrývali partizánia a na tomto mieste je na ich počesť vytvorený pamätník. V jeho blízkosit sa nachádza altánok a ohnisko, kde si môžete oddýchnuť a práve v tomto mieste končí asfaltová cesta.



Hrad ČABRAĎ


Na hrade máte čo obdivovať je dostatočne veľký a chvíľu Vám trvá kým ho obídete, prechádza rekonštrukciou, ktorú je vidieť a chválime za to občianske združenie Rondel, ktoré sa k tomu podujalo.

Vstup na hrad je vedie cez drevený most, za ním sa rozprestiera celý areál hradu. Ruiny napovedajú o tom, že kedysi patril k väčším hradom, s vodnou priekopou a padajúcim mostom. Bol členený na horný hrad s rozľahlým nádvorím a hospodárskymi, palácovými budovami a dolný, ktorý chránili mohutné obvodné múry spolu s baštami. Dnes sa podarilo zrekonštruovať baštu pri vstupnej bráne, dokonca má aj drevenú strechu a osadené okná, niekoľko strelní a baštiónov, vyrovnať terén a osadiť drevený most.


Prekvapili nás čiastočne zrekonštruované a zakonzervované časti horného hradu, hlavne v častiach veže a v pivciach vstupnej brány. Nádvoria aj murivo obvodných múrov je vyčistené, nachádzajú sa tu vychodené chodníčky a dokonca aj studňa. Pri pohybe na hrade treba byť opatrní, keďže stále prebiehajú stavebné práce nájdete tu lešenia.


Je vidieť, že sa práce na záchranu hradu napredujú, aj keď pomalším tempom. Veľmi sa mi páči myšlienka Združenia Rondel, ktoré sa od roku 1997 venuje záchrane a zviditeľneniu hradu. Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke - TU


Zrúcanina je verejne dostupná, vstupné sa neplatí avšak pri vstupe sa nachádza pokladnička ( na dobrovoľné vstupné venované obnove ruín), informačná tabuľa, ktorá informuje o stručnej histórii o obnove hradu.


Ďalšou zaujímavosťou hradu je, že z neho nemáte výhľad na žiadnu obec / mesto. Je prakticky dokonale ukrytý pred civilizáciou. Bolo to pre nás obrovské prekvapenie nakoľko hrad to nie je malý, napriek tomu, že je zrúcaninou jeho múry sú stále dostatočne majestátne a napriek tomu, je dokonale ukrytý v prírode Krupinskej planiny.


Výhľad máte na údolie Litavy a to ticho a kľud okolia je ideálnym na oddych.




Okolie hradu


Pod hradom sa nachádza mimo pár opustených domov a chaty aj zničená hrobka bývalých majiteľov hradu Čabraď – Koháryovcov, ktorá dotvára náš mystický pocit z tohto miesta.


Hrad Čabraď sa týči nad Litavským kaňonom. Rieka Litava tu prechádza širokým hlbokým údolím. Vďaka jej meandrom je miesto vyhlásené za prírodnú rezerváciu a je miestom, kde sa vyskytuje najvyšší počet plazov na Slovensku, hlavne užoviek, ale napríklad aj slizniaka karpatského, ktorý je vzácny karpatský endemit, ľahko rozpoznateľný vďaka modrému až fialovému sfarbeniu. Pri návšteve hradu sa Vám môže stať, že natrafíte aj na nejakého plaza, my sme natrafili len na jednu užovku, ktorá sa tu vyhrievala na slniečku.

Odporúčania

  • Výlet na hrad je vhodný pre rodiny s deťmi, avšak treba zvýšiť pozornosť a byť opatrní pri hradbách, alebo v častiach, kde stále prebiehajú stavebné práce

  • Odporúčame návštevu v jesennom období okolitá príroda je pekne sfarbená

  • Pozor na hady

  • Keďže neposkytuje výhľady, je vhodný aj pre dni s nie príliš ideálnym počasím

  • Návštevu tiež môžete spojiť s okolitými hradmi, ako Modrý Kameň (17km), Žibritov (19 km) alebo kaštieľom v Bzovíku (8km)


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.



102 views0 comments
bottom of page