top of page

FIĽAKOVSKÝ Hrad



Jeden zo slovenských hradov, ktoré sa nachádzajú priamo v meste. Tento neprehliadnuteľný stredoveký hrad sa nachádza, ako už jeho názov napovedá nad mestom Fiľakovo, na južnom Slovensku. Kedysi spolu s hradom Šomoška, či Hajnáčkou chránili okolie pred tureckými nájazdami. Hoci bol v 17. storočí vypálený, v súčasnosti je časť je ruín zakonzervovaná a dokonca v Bebekovej bašte sídli múzeum s trvalou expozíciou.


Ako sa sem dostanete?


Mesto Fiľakovo sa nachádza cca 15 km od Lučenca, 29 km od Rimavskej Soboty a 70 km od Zvolena. Hrad je vidieť aj z diaľky, ak prechádzate okolo Fiľakova ktorýmkoľvek smerom. V meste sa nachádzajú smerníky, ktoré vás nevedú priamo na parkovisko pod hradom (Baštová ulica).


Prístupová ulička aj parkovisko sú novo vybudované, upravené (dokončené v roku 2020) a v súčasnosti sa za parkovanie platí. Ak nechcete platiť za parkovanie, môžete zaparkovať v meste pri Mestskom úrade alebo Bille a prejsť sa na hrad (po Podhradskej ulici), z centra je to cca 10 minút. Túto ulicu by sme mohli nazvať typickou staromestskou a lemujú ju staré budovy, ktoré sú ale po väčšine zrekonštruované a nájdete tu aj reštauráciu, kaviareň alebo zmrzlinu, čo v lete oceníte!


Parkovanie




FIĽAKOVSKÝ hrad


Vstup na hrad je platený, vstupenky si zakúpite priamo v malej bašte pod hradom, ktorá na váš čaká pred vstupom do hradu. Mimo sezóny cca polka novembra-marca je hrad pre návštevníkov uzatvorený. Je to aj z dôvodu, že pohyb po nádvorí, môže byť v zime nebezpečný. Prehliadka po hrade nie je spojená s odborným výkladom sprievodcu (slovensky alebo maďarsky), avšak iba väčšie skupiny, ako napríklad školské skupiny majú túto možnosť.


Viac informácií o cenách vstupného a otváracích hodinách nájdete TU.


Od miesta kde sa predávajú vstupenky je to k hradnej bráne pár metrov a vedie k nej mierne stúpanie. Ak sa nevyberiete cez bránu, môžete sa prejsť aj po „podhradí“, ktorého súčasťou je turistické informačné centrum. Tento priestor prechádzal v čase našej návštevy revitalizáciou. Veríme, že keď bude ukončená bude naplní tento priestor svoj potenciál a bude slúžiť verejnosti aj na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí.



Hradné múzeum

Súčasťou vstupenky na hrad je aj vstup do hradného múzea, ktoré sa nachádza v Bebekovej bašte, ktorá je najvýraznejšou zachovalou stavbou hradu. Od roku 2017 sú tieto priestory zrekonštruované a nájdete tu stále expozície – paleontologické nálezy a história hradu. Do veže vstupujete na prízemí a vystupujete z nej na najvyššom - piatom poschodí.


Najprv sa oboznámite s minulosťou okolia Fiľakova a Cerovej vrchoviny, ktorá má sopečný pôvod. Na spodnom poschodí sa nachádza paleontologická výstava - otlačky a skameneliny bezstavovcov, lastúrnikov a rastlín z okolia. Výstupom na vyššie poschodia sa postupne zoznamujete vďaka expozíciám s históriou mesta Fiľakovo a históriou hradu – panovníkmi, historickými udalosťami až do jeho vypálenia a zániku v roku 1682. Okrem množstva exponátov, zbraní, nádob, šperkov, malieb vás na 4. podlaží prekvapí oddychový kútik s obrazovkami, s premietaným rôznych udalostí z histórie hradu.


Deti poteší, aj replika prilby, meč a štít, ktoré si môžu dať na seba a odfotiť. Nielen deti, potešilo to aj nás :D



Z najvyššieho poschodia môžete pokračovať prechádzkou po hrade alebo sa ísť pozrieť na drevenú terasu, ktorá je akousi výhliadkovou vežou nad Fiľakovom.


Prechádzka po hrade


Fiľakovský hrad je postavený na brale sopečného pôvodu, má tri hlavné terasy, dostanete sa na každú z nich. Hrad je udržiavaný a múry sa postupne rekonštruujú a konzervujú. Ako na každom hrade neodporúčame vystupovať na hradby a hradné múry.

Pohyb po hrade je neobmedzený avšak, treba byť opatrní, niektoré miesta sú nebezpečné, najmä v miestach, kde boli vodné cisterny sa nachádzajú priekopy. V roku 2018 boli pre návštevníkov sprístupnené podzemné chodby – protiturecké úkryty, ktoré boli využívané aj počas 2. svetovej vojny.



Pri našej návšteve sme tu narazili aj na nevestu so ženíchom, ktorí sa v areáli hradu fotili. Hrad je aj dejiskom mnohých podujatí, výstav hlavne počas letnej sezóny, napr. Fiľakovské hradné hry, so súťažou v lukostreľbe.


Ak by sme to mali charakterizovať a zhrnúť, návšteva Fiľakovského hradu, je to niečo medzi návštevou múzea a krátkou prechádzkou, čo zvládnete dokopy za približne hodinku. Vhodné aj pre deti ale aj pre vašich starých rodičov! Nielenže sa vyvetráte ale veľa sa toho môžete dozvedieť. Chceli by sme vyzdvihnúť náučný charakter expozícií, ktoré sú kvalitne spracované. Rozdelenie prehliadky od prízemia až po 5. poschodie je pútavé a veľmi zaujímavé.


Na záver


  • V meste sa nachádza aj Mestské Vlastivedné múzeum so stálou expozíciou: Od fiľakovskej palmy k svetoznámemu kohútovi.

  • Odporúčame návštevu neďalekého hradu Šomoška s kamenným vodopádom, Hajnáčky, Soví hrad, Pohanský hrad či hradu Divín.

  • Fiľakovský hrad spájá červená turistická značka s Muránskym hradom - "Cesta Márie Széchy" - táto turistická trasa má 84,7km a na jej prechod budete potrebovať približne 20 - 24 hodín čistého času. Ak máte v sebe dobrodružného ducha, môžete ňou prejsť za jeden predĺžený víkend - mapa TU




173 views0 comments
bottom of page