top of page

Ďumbier z Chopku



Najvyšší vrch Nízkych Tatier vysoký 2046 metrov nad morom. Vrchol sa nachádza na hlavnom hrebeni v jeho východnej časti, nad Jánskou a Ludárovou dolinou na severe a Trangoškou a Srdiečkom na juhu. Priamo na vrchol vedie červená turistická značka zo sedla Krúpovo. V zime zas trasa stúpa priamo z chaty M. R. Štefánika. Využívajú ju vtedy najmä turisti na lyžiach – „skialpinisti“


Je jedným z najnavštevovanejších vrcholov v Nízkych Tatrách, určite aj vďaka jeho dostupnosti z Chopku, kam sa môžete vyviesť pohodlnne lanovkou tak ako sme to urobili aj my! (Viac info o tom ako lanovkou na Chopok nájdete TU) Je to najjednoduchší spôsob ako sa na Ďumbier dostať. Z rázcestia pod Chopkom, sa vydáte na východ po hrebeni po čevenej magistrále nazývanej aj Cesta hrdinov SNP, ktorá spája Devín a Duklu a je našou najdlhšou turistickou trasou.


Iné alternatívy sú cez chatu M.R.štefánika, kam sa dostanete z Liptovského Jána na severe, sedla Čertovica alebo z Trangošky na juhu ( využívaná najmä v zime) Alebo zo severu z Lúčok, Širokou dolinou až na Krúpovo sedlo.



Našu alternatívu, zvládnu v ideálnom počasí aj menej zdatní turisti. Aj keď pre nich môže celkové prevýšenie 570m znamenať dostatočnú dávku.


Táto túra je ideálna na jesenné dni babieho leta, bohaté na slnečné lúče! Neodporúčame návštevu v dňoch, kedy počasie nemá byť ideálne a odporúčame ju realizovať len počas tých najkrajších dní. Vyhnete sa blúdeniu v hmle, nečakaným búrkam a silnému vetru, ktorý je hlavnou doménou hlavného hrebeňa Nízkych Tatier.


Parkovanie


Trasa


Celý čas idete po hrebeni, obklopujú Vás horské lúky a skaly. Chodník je vo veľkej časti trasy vydláždený skalami, nenájdete tu žiadne reťaze ani nič podobné. Zo severnej strany sú svahy Nízkych Tatier strmšie a ak sa bojíte výšok, nepribližujte sa okrajom. Niečo podobné ako trasa na Bôr, ktorú sme už v jednom z článkov opisovali. Táto trasa je o niečo kratšia. Klesá prakticky celý čas od Chopku až po Demänovské sedlo, následne sa objaví menšie stúpanie do Krúpovho sedla odkiaľ trasa stúpa až po vrchol Ďumbieru.


Na Krúpovom sedle si dajte pozor a správne odbočte, červená trasa totiž zo sedla vyráža troma smermi, a ak pôjdete od Chopku, môže sa stať, že ak odbočku netrafíte pôjdete ďalej smerom na chatu M.R.Štefánika



Počas pekných dní je táto trasa posiata turistami a vyzerá to tu ako na rušnej ulici priemerne veľkého slovenského mesta.


Keďže trasa vedie po hrebeni, nad pásmom kosodreviny, užijete si pekné scenérie a výhľady, na Vysoké Tatry, Širokú dolinu, či na južné svahy Ďumbiera, nad Krúpovym sedlom. V zimnou období je prístupná trasa zo Štefánikovej chaty, avšak všetko závisí od aktuálnych poveternostných podmienok.


Vrchol Ďumbiera


K samotnému vrcholu sa dostanete po asi 200 metrovom výstupe kamenistým terénom. Na vrchole sa vyníma ikonický viac ako dvojmetrový dvojkríž. Na vrchole Ďumbiera sa nachádza dvojkríž, ktorý sa stal jeho symbolom a nájdete ho takmer na každej fotke z Ďumbiera. Každý kto tu bol, má jeho fotku ako súčasť panorámy, alebo je pri ňom odfotený.



Počas sezóny je toto miesto obkolesené fotografujúcimi a oddychujúcimi turistami. Po okolitých skalách sa nachádza niekoľko tabuliek, ktoré sú venované obetiam horských tragédií. V prípade dobrého počasia si z vrcholu môžete užiť pekné kruhové výhľady na Vysoké Tatry, Ludárovú dolinu, či susedný Chopok. Určite vás zaujme aj bočný hrebeň vedúci na Tanečnicu a Krakou hoľu. Na juhu je to potom nachádza Veľký Gápeľ, či Pálenica, a na západe Skalka.


Výhľad z Ďumbiera ponúka úžasnú panorámu a za ideálnych podmienok uvidíte nielen Vysoké a Nízke Tatry ale aj Lackovu nad obcou Cígeľka, na severovýchode, Branisko, Volovské a Stolické vrchy na východe, Poľanu, Cerovú vrchovinu a maďarskú Mátru na juhu, Csoványos a Gerecze na juhozápade nad Budapešťou, Sitno, Vojšín a Bielu Skalu nad Handlovou pri pohľade na západ / juhozápad ale aj českú Lysú Horu, Babiu Horu, Baraniu Goru v Poľsku ale aj Malú a Veľkú Fatru + Veľký Choč pri pohľade na severozápad.


Za super podmienok môžete vidieť až na 144km vzdialenú Veľkú Javorinu, 190km vzdialené Malé Karpaty nad Modrou, 194km vzdialenú Hyrlatu v Poľsku na sever od Polonín, alebo 157km vzdialený maďarský Tokaji-Hegy týčiaci sa na východ od Miškolca. Viac info TU.



Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi, ale aj pre tých, ktorý si chcú uži jednoduchú vysokohorskú turistiku. Pozor však dávajte na pády, a potknutia sa na vydláždenom chodníku a taktiež na strmé zrázy číhajúce zo severnej strany hrebeňa! Počasie na horách sa rýchlo mení a tak nezabudnite na vhodné oblečenie a aj náhradné oblečenie, ktoré sa Vám v batohu zíde! Výnimkou nie sú ani dni so stabilným počasím, kedy Vás môže prekvapiť teplota na hrebeni ale takisto silný vietor, ktorý tu fúka takmer vždy.

Odporúčania

  • Trasa je aj vďaka možnosti vyviesť sa na Chopok jednoduchšia, a zvládnu ju aj menej zdatní turisti

  • Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi, ale aj pre tých, ktorý si chcú uži jednoduchú vysokohorskú turistiku.

  • Pozor však dávajte na pády, a potknutia sa na vydláždenom chodníku a taktiež na strmé zrázy číhajúce zo severnej strany hrebeňa!

  • Keďže ide o dlhšiu túru nezabudnite na turistickú obuv, poprípade paličky.

  • Dostatok tekutín, jedla a opaľovací krém, keďže horské slniečko vie poriadne spáliť.

  • V prípade daždivého počasia sa môže na chodník šmýkať. V skorých ranných hodinách počas chladných rán sa aj v lete môže objaviť námraza.

  • Počasie na horách sa rýchlo mení a tak nezabudnite na vhodné oblečenie a aj náhradné oblečenie, ktoré sa Vám v batohu zíde!

  • Odporúčame návštevu v jesennom období, kedy je príroda a kopce pekne sfarbené a tiež je menšie riziko búrok.

  • Nepodceňte ani silný vietor, ktorý je na hrebeni Nízkych Tatier samozrejmosťou


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




86 views0 comments
bottom of page