top of page

Bôr z Chopku



Pokiaľ hľadáte nenáročnú turistiku v NP Nízke Tatry, tipom pre vás môže byť práve hrebeňovka Chopok-Dereše-Poľana-Bôr. Poskytne Vám výhľady a príjemné horské osvieženie v lete, keď je to na juhu a v dolinách na nevydržanie. Práve tento vrchol s výškou 1887 metrov, je súčasťou horskej vetvy začínajúcej vrchom Poľana a končiacej vrchom Siná. Má tri vrcholy, z ktorých si môžete užiť výhľady na Demänovskú dolinu, Liptovskú kotlinu či Vysoké Tatry. Pokiaľ budete mať šťastie môžete na horských lúkach uvidieť aj stáda pasúcich sa kamzíkov!


My sme sa vyviezli na Chopok, pohodlne lanovkou z južnej strany Chopku (Krupová). Cenník a potrebné informácie nájdete na oficiálnej stránke TU. S parkovaním počas letnej sezóny nie je väčší problém, parkovisko na Krúpovej je dostatočne veľké.


Ak idete zo severu, na Chopok sa vyveziete komplikovanejšie - z Bielej Púte 4-sedačkou do Jasnej, odtiaľ kabínovou lanovkou na Priehybu a odtiaľ ďalšou kabínkou na Chopok. Najlepšie je parkovať na parkovisku P1 - Jasná alebo P2 - Biela Púť.



Pomôže Vám aj letná alebo zimná mapa strediska - TU


Počas víkendov môže byť viac turistov a preto odporúčame vydať sa na turistiku skôr a stihnúť prvú jazdu (8:30 / 9:00 v závislosti od sezóny). Taktiež pozor na náhle zmeny počasia, ak vás totiž zastihne búrka na hrebeni nad pásmom lesa nie je to niečo čo by ste chceli zažiť. Aj to je dôvod na to vybrať sa čo najskôr ráno.


Cesta lanovkou trvá 10-15 minút (aj s prestupom), je to pekný zážitok hlavne pre menšie deti. Počas veľmi nepriaznivého počasia lanovka nepremáva. Ceny cez letné prázdniny sú vyššie ako v iných nezimných mesiacoch, a takisto to budete mať lacnejšie ak si lístok kúpite na GOPASS kartu online prípadne na samoobslužnom termináli v stredisku


Cenník na lanovky nájdete TU



Turistická trasa


Z rázcestia pri Chopku sme sa vybrali ďalej po červenej turistickej trase vedúcej po vrch Poľana, cesta vedie po hrebeni po kamennom (dláždenom) chodníčku, občas sa objaví mierne stúpanie. Po asi polhodine sa dostávate k prvému vrcholu spomínanej trasy: Dereše. Vzdušnou čiarou sú od Chopku vzdialené len 1,5km, trasa na vrchol je náročnejšia a skalnatá, treba byť opatrní a zvoliť vhodnú obuv. Užijete si však odtiaľto pekné výhľady na Chopok, do Demänovskej doliny a Bystrianskej doliny.


Z rázcestia pod Derešmi pokračujete ďalej po červenej značke až k sedlu pod Poľanou (1hod 30 min z Chopku).


Ako každý prechod hrebeňa je to hore-dole. Chodník je upravený až takmer po Poľanu sú tu kamene vyskladané a vydláždené. Často sú ale vyhladené a keď sú vlhké alebo mokré môže sa na nich šmýkať.




Väčšinu času ide chodník mierne pod hrebeňom po južnej časti ale niekde (napr. za Derešmi) sa preklopí aj na severnú stranu. Tu zvykne väčšinou fúkať a na jar alebo jeseň, môže byť chodník skoro ráno aj namrznutý, nakoľko tu slnečné lúče veľmi nepreniknú

Ak ste si vybrali pekný deň, budete mať Slovensko ako na dlani, ak ste sa ale vybrali v horšom počasí, alebo v dňoch kedy má byť premenlivo, môže sa stať že počas turistiky neuvidíte nič, len pár kameňov pred sebou, zbytok bude zahalený v hmle.


Na vrchol Poľana vedie stupák, avšak za tie výhľady na okolité kopce Nízkych Tatier, ale aj Západné Tatry, Chočské vrchy či Slovenské Rudohorie stoja zato. Na vrchole stretnete veľa oddychujúcich turistov, ktorý už väčšinou nepokračujú ďalej. Vrchol Poľana je tiež dôležitý turistický bod, nachádza sa tu rázcestie: smerom na sever vedie turistický chodník na vrch Bôr a odtiaľ na vrch Siná, a na západ vedie chodník ku Krížnemu sedlu a na Skalku. Poľana je zaujímavá najmä tým, že cez jej vrchol vedie Cesta hrdinov SNP. Ide o najdôležitejšiu turistickú magistrálu na Slovensku, ktorá siaha od Devína až po Dukliansky priesmyk.




Aj keď sme na Poľanu dorazili už okolo 10, nad Chopkom sa už začali tvoriť ťažšie oblaky a ďalšie sa prevaľovali cez Bôr.


Po žltej na Bôr


Od Poľany pokračujete na vrchol Bôr po žltej trase. Chodník zmení z kamenného vydláždeného na mäkší zemitý chodník. Najprv z Poľany klesá, potom klesá, aby znova stúpal – opäť klasický hrebeň. Prechádzate do tichšej časti, do miest kde stretnete menej turistov ako na hlavnom hrebeni. My sme tu vďaka tomu stretli aj stádo kamzíkov, ktoré sa tu pokojne páslo neďaleko chodníka. Výhľady z týchto miest máte hlavne na severnú časť hlavného hrebeňa Nízkych Tatier a Demänovskú dolinu. Po cca 2 kilometroch sa dostávame do cieľa, na vrchole Bôr sa nachádza vrcholová kniha a miesto na oddych. Prekvapilo nás, že o pár metrov ďalej sa nachádza druhý vrchol Veľký Bôr.




Pre tých, ktorý sa boja výšok bude možno miestami táto trasa nepríjemnejšou, avšak veľmi dobre sa môžete otestovať a trénovať. Je to ale o zvyku ak sa dlhšie pohybujete vo výškach, výšky vám nebudú robiť až taký problém ak pôjdete na hory raz za 5-10 rokov.


Cesta späť a iné trasy


Pri návrate z Bôru na Poľanu sme stretli dve skupinky turistov, tí smerovali až na Sinú a k Demänovkej jaskyni slobody. Tento turistický chodník je po kalamite poškodený a aj po rokoch je tu popadané veľké množstvo stromov. Horská služba Nízke Tatry tiež informuje, že je ťažko priechodný.


Cesta späť na Chopok je o niečo náročnejšou, nakoľko to čo ste zbehli musíte späť vybehnúť, ak sa teda chcete vrátiť späť na Chopok. Ďalšou alternatívou pre Vás môže byť prejsť z Poľany na Krížske sedlo a odtiaľ po modrej pod Dereše, k sedlu Príslop a odtiaľ na Kosodrevinu. My sme sa ale vrátili na Chopok, chvíľu sa poprechádzali po okolí chopku, oddýchli na terase Rotundy a nasadli na lanovku späť do Krúpovej.





Pár informácií na záver


Prevádzku lanoviek si môžete pozrieť TU


Nepamätám si to už úplne presne ale keď sme tu boli naposledy na jeseň 2019, poplatok za parkovanie bol 6 EUR na deň. V prípade ale, že ste mali GoPass mali ste to zadarmo. Každopádne informáciu o cene parkovného na webe jasna.sk nenájdete a musíte sa informovať na mieste. Alternatívou je parkovisko na Trangoške alebo na Srdiečku, to budete mať al k lanovke na Krúpovej kus cesty.


Informácie o parkovaní - TU

Odporúčania


  • Keďže ide o dlhšiu túru nezabudnite na turistickú obuv, poprípade paličky.

  • Dostatok tekutín, jedla a opaľovací krém, keďže horské slniečko vie poriadne spáliť.

  • Hoci idete väčšinou po kamennom vydláždenom chodníku, treba byť opatrní, miestami sa tu objavujú väčšie skaly, v prípade daždivého počasia sa môže šmýkať.

  • V skorých ranných hodinách počas chladných rán aj v lete sa môže objaviť námraza.

  • V horách treba byť pripravení na rýchle zmeny počasia, prípadne búrky. Preto výlet plánujte len na tie najlepšie a najkrjašie dni, ak je náznak nestabilného počasia, ako prvé sa pokazí práve tu.

  • Odporúčame návštevu v jesennom období, kedy je príroda a kopce pekne sfarbené a tiež je menšie riziko búrok.

  • Nepodceňte ani silný vietor, ktorý je na hrebeni Nízkych Tatier samozrejmosťou

  • Odporúčame vysoké turistické topánky fixujúce členok.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.




230 views0 comments
bottom of page