top of page

Belinské skaly



Sopečná Cerová vrchovina ponúka viaceré skvosty, ktoré sme Vám už v našich článkoch predstavili, ako napríklad Hajnáčku, Soví hrad alebo kamenný vodopád pod hradom Šomoška. Belinské skaly predstavujú typický príklad pre zvetrávaný lávový prúd, ktorý sa valil z vulkánu Monica. Oddelené časti lávového prúdu vytvárajú akési lávové mesto, ktoré sa tvorí nielen zvetrávaním ale aj pôsobením gravitačnej sily. Oddelené stĺpy sa posúvajú dole svahom. Okrem geologického významu, ponúka toto miesto ideálne podmienky na rast chránených druhov rastlín, výskyt plazov a teplomilného hmyzu.


V oblasti Belinských skál je od roku 1993 vyhlásená prírodná pamiatka 5. stupňa ochrany. Koncom minulého roka s v médiách objavila informácia o petícií proti rozširovaniu dobývacieho priestoru kameňolomu v Čamovciach. Na jeho rozšírenie podal žiadosť majiteľ a ide o viac ako dvojnásobné zvýšenie ročnej ťažobnej kapacity. Práve tento kameňolom býval kedysi najreprezentatívnejším miestom odkryvu a ťažby čadiča na Slovensku.


Ako sa sem dostanete


Sú viaceré spôsoby ako sa k Belinským skalám môžete dostať. Najjednoduchšia je z obce Belina, po žltej turistickej trase, ktorá prechádza popod spomínaný kameňolom. Druhá možnosť, ktorá je ale zložitejšia na orientáciu je vybrať sa cestou do kameňolomu z Čamoviec. Tu pozor, pred vchodom do lesa sa nachádza hranica CHKO Cerová vrchovina a teda autom by ste ďalej pokračovať nemali. Tiež pozor na to, že cesta do kameňolomu je využívaná nákladnými autami. Na cestu sa napája žltá turistická trasa, z obce Belina.


Parkovanie


Od cesty vedúcej do kameňolomu sa turistická značka oddeľuje veľmi nenápadným spôsobom a samy sme ju hľadali 15 – 20 minút, kým sme našli správnu trasu. Odporúčame preto GPS vo vašom mobile.


V čase našej návštevy, bola cesta premočená a veru boli sme poriadne zablatení. Krátke prudšie stúpanie na hrebeň a už prakticky len rovina až k smerníku Belinské skaly a označenie prírodnej pamiatky.


Turistická trasa z obce Belina


Turistická trasa z cesty do kameňolomu Čamovce



Belinské skaly


Skutočná krása tohto miesta sa vám nenaskytne hneď, nehľadajte skaly pred vami, ale pod vami! A to doslova. Belinské skaly sú po vašej pravej a ľavej strane. Tie na juhozápadnej strane majú na svojom vrchu redší porast. Je z nich malý výhľad na Radzovce, Čakanovce a okolitú Cerovú vrchovinu. Práve z týchto miest vedú pod Belinské skaly viaceré chodníčky, nie všetky sú bezpečné a správne. Pozor! Nezabúdajte na 5. stupeň ochrany a pozor aj na nebezpečné zrázy a štrkový podklad na ktorom sa môžete šmyknúť.



Ak si napriek tomu trúfnete zísť prekvapí vás úchvatný pohľad na skalnaté mesto, vytvorené z čadiča, ktoré vzniklo zo stuhnutých lávových prúdov, kedysi aktívnej sopky. Skalnaté mesto je tvorené vežami, výklenkami, mohutnými skalnými stenami či malými jaskyňami. Najvýraznejší samostatný stĺp/veža sa nazýva Dračí zub, tak ako aj ostatné stĺpy, nie je prístupní verejnosti. Jedinečnosťou sú aj tzv. sonnenbrandy (guľôčkový rozpad čadiča dôsledkom slnečnej aktivity), či minerály augitu, nefelínu, aragonit a olivín, ktorý sa vyskytuje napr. na Havaji, Číne či Pakistane. Okrem týchto jedinečných geologických útvarov, tu rastú aj vzácne rastliny, napr. poniklec lúčny český, kukučka vencová.


Ak by ste po žltej pokračovali ďalej dostali by ste sa až na samotný bývalý vulkán Monica a ďalej do sedla Monica nad obcou Obručná.


Odporúčania

  • Výhliadka nad skalami nie je zabezpečená treba byť opatrní !

  • Pozor na lesné zvieratá a na skalách tiež môžete natrafiť na rôzne plazy

  • Odporúčame vhodnú obuv, nepremokavú, keďže počas dažďa je v lese dosť blatisto

  • Odporúčame preskúmať krásy Cerovej vrchoviny, tiež odporúčame návštevu spojiť s návštevou Sovieho hradu v obci Šurice, hradu Hajnáčka či hradu Šomoška


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná. Tieto údaje sú z trasy od parkoviska na ceste k Čamovskému kameňolomu.



206 views0 comments
bottom of page